Opis, značaj in značilnosti Aljaškega malamuta


Če vam je aljaški malamut všeč zaradi svojega izgleda in velikosti, boste verjetno želeli vedeti tudi kaj več o njegovem karakterju, temperamentu...
Če ste se odločili za malamuta, ker želite imeti pri hiši dobrega čuvaja - takoj opustite to idejo. Malamut nima absolutno nobenih čuvajskih nagonov. Edina stvar, ki bo tujce odvračala od vaše hiše je malamutova velikost in podobnost volku. Kdor koli se mu bo kljub temu približal, bo sprejet z navdušenjem, pa naj bo to na vašem vrtu, v hiši ali avtu. Ljudstvo, ki je vzredilo te pse je bilo nomadsko in tako ti psi niso nikoli razvili čuta za čuvanje teritorija ali lastnine. V težkih pogojih življenja na severu je bil vsak tujec vedno le dobrodošel. Zelo redko se pojavi malamut z agresivnim odnosom do ljudi in to pri tej pasmi velja za napako, ki se ne sme tolerirati. Aljaški malamut s takim karakterjem bi bil zaradi svoje ogromne fizične moči lahko zelo nevaren in zato se take pse absolutno ne sme uporabljati za vzrejo.
Malamut je ohranil psihologijo volčjega krdela in si bo zato občasno poiskušal podrediti vas in člane vaše družine. Posebno samci v starosti približno 8 mesecev, bodo začeli oporekati tistemu, ki so ga doslej priznavali kot vodjo tropa. To se bo pokazalo pri majhnih neposlušnostih in tedaj je čas, da nastopite z vso avtoriteto in dosledno ukrepate oz. uveljavite svojo voljo. Ne smete namreč pozabiti, da bo vaš prijeten kužek zrasel v 40 do 50 kg težko mrcino. Če bo on vodja tropa, bo namreč uporabljal vaš fotelj, kavč ali celo posteljo.


Malamut je zelo inteligenten, takoj bo razumel, kaj pričakujete od njega, vztrajati morate le, da bo to tudi naredil. Je resen pes, ki pa se bo včasih obnašal kot klovn, predvsem kadar bo imel slabo vest ali zato, da mu nebi bilo treba izpolniti vašega ukaza. Ko boste šli z njim na sprehod bo tekal daleč naokrog in mislili boste, da je pozabil na vas. Poiskusite se mu skriti za grm, v visoko travo - v trenutku vas bo pogrešil in vas začel iskati. Zelo hitro vas bo tudi našel in se veselo stisnil k vam. Ko malamut doseže svojo zrelost postane zelo resen pes, ki zelo veliko spi. Naj vas to ne zavede, "kralj severa" ni len - je pes, ki je preživljal težko življenje na mrzlem severu in zelo racionalno trošil svojo energijo ter zato izkoristil vsako možnost počitka za nabiranje novih moči.       Nega malamuta ni zahtevna. Spomladi, ko izgublja zimski kožuh, ga je potrebno vsak dan pošteno prekrtačiti, ko je menjava dlake opravljena pa zadostuje da to storite enkrat tedensko. Malamuti so zelo čisti psi, stalno se sami čistijo, podobno kot mačke in nimajo značilnega pasjega vonja. Če ga enkrat ali dvakrat letno okopate bo to čisto zadostovalo. Večina psov te pasme ne zna lajati - z vami se bodo "pogovarjali" z glasovi, ki se jih ne da opisati.
       Aljaški malamut je pes, ki ne ustreza našim standardnim merilom za pse. Njegova sposobnost, da zasluti vaše misli in vaše razpoloženje vas bo nemalokrat presenetila. Vedite pa, da mora biti malamut čim več z vami, kajti če ga boste cele dneve pustili samega ne boste nikoli odkrili, kaj vse vam ta pes lahko nudi. To velja sicer za vse pse, za malamute pa še posebno.

              Roald Amundsen, ki je z malamuti osvojil južni tečaj, je dejal: Težko je srečati žival, ki bi bila sposobna izraziti svoja čustva tako kot pes. Radost, spoznanje in slaba vest, vse vidimo v njihovih očeh. Ljudje verjamemo, napačno, da imamo edini sposobnost izražanja čustev. Vzemite si čas in poglejte v oči psu. Našli boste popolnoma enake izraze, kot jih najdete v očeh ljudi. Vsekakor imajo tudi psi tisto, kar mi imenujemo "duša".
Balto in njegov jagenjček

Copyright © 1998 - 2012 Marija Al Faraj.
All rights reserved.
This site and the material contained within is copyrighted by Marija al Faraj and may not be copied,
forwarded, or published elsewhere without written permission of the owner (author)