ZNAČAJ

Če vam je aljaški malamut všeč zaradi svojega izgleda in velikosti, boste verjetno želeli vedeti tudi kaj več o njegovem karakterju, temperamentu...
Če ste se odločili za malamuta, ker želite imeti pri hiši dobrega čuvaja - takoj opustite to idejo. Malamut nima absolutno nobenih čuvajskih nagonov. Edina stvar, ki bo tujce odvračala od vaše hiše je malamutova velikost in podobnost volku. Kdor koli se mu bo kljub temu približal, bo sprejet z navdušenjem, pa naj bo to na vašem vrtu, v hiši ali avtu.

Ljudstvo, ki je vzredilo te pse je bilo nomadsko in tako ti psi niso nikoli razvili čuta za čuvanje teritorija ali lastnine. V težkih pogojih življenja na severu je bil vsak tujec vedno le dobrodošel.

podrobneje


ZGODOVINA

Aljaškega malamuta je vzredilo ljudstvo Mahlemiut. Živelo je na Aljaski, na ogromnem ozemlju Kotzbue Sound -- med rekama Kobuk in Noatak, ki je bilo del ruskega imperija in leta 1867 prodano Združenim državam Amerike za 7.200.000 dolarjev.

Mahlemiuti so bili zaradi njihove hrabrosti in ribiških spretnosti zelo spoštovano ljudstvo. Bili so višje postave, mehkejših obrazov in s svojimi psi so ravnali lepše kot ostala ljudstva.

Njihovi psi so bili večji in močnejši od ostalih nordijskih psov in zelo podobni polarnim volkovom. Zgodovinski viri navajajo, da so v letih 1870 do 1880 severni jeleni -
podrobneje

Copyright © 1998 - 2012 Marija Al Faraj.
All rights reserved.
This site and the material contained within is copyrighted by Marija al Faraj and may not be copied,
forwarded, or published elsewhere without written permission of the owner (author)